Om/About

Om/About

I’m Sara S Andersson and I’m born and raised in a small town in southern Sweden. Then, I moved to Kiruna, a small mining town in northernmost Sweden. Inspired by two wonderful and lively girls, and by the mining town, I started to write for children.

In addition to the writing, I work as an engineer at LKAB. I’m and also a former scientist in physical geochemistry, I call that period my “little ice age”, since I studied ices exposed to high pressure, applicable to the icy moons of Jupiter.


Mitt namn är Sara S Andersson. Jag är född och uppväxt i Småland. Jag bär alltid med mig fina minnen därifrån. Men nu bor jag i Kiruna. Med min Ulf och två livliga små tjejer.

Inte långt efter att jag flyttade till Kiruna (det var i januari år 2012) väcktes tanken att det skulle vara kul att skriva en barnbok. När jag var ny i Kiruna kändes gruvstaden och landskapet främmande. Kanske till och med lite skrämmande. Men samtidigt fanns där något fascinerande. Människor under jorden. Män och kvinnor i varseldräkter. Sprängningar om nätterna. Stora, tunga maskiner. Och så de där karakteristiska ljuden. Susande gruvfläktar. Backande lastbilar och plogmaskiner. Det var alla de intrycken och den stora kontrasten mellan Kiruna och min småländska hemstad som väckte idén att skriva en barnbok.

Nu, drygt åtta år och två barn senare, så känns inte allt så främmande längre. Men fortfarande fascinerande. Så länge jag får mina obligatoriska andningspauser under våren och sommaren så är det en ynnest att få bo i Kiruna och att dessutom få uppleva riktig gnistrande vinter.

Följ mig på/follow me at:

https://www.facebook.com/saratingletales/