Om/About

Om/About

I’m Sara S Andersson and I’m born and raised in a small town in southern Sweden. Recently, I moved to Kiruna, a small mining town in northernmost Sweden. Inspired by two wonderful and lively girls, and by the mining town, I started to write for children.

In addition to the writing, I work as an engineer at the municipality of Kiruna. I’m and also a former scientist in physical geochemistry, I call that period my “little ice age”, since I studied ices exposed to high pressure, applicable to the icy moons of Jupiter.

If I was to describe myself, I would say I’m a dreamer. And I’m not the most outgoing and verbally expressive type of person. So I found a way of expressing myself through writing and I realized, putting words to feelings helps a lot in difficult times.


Mitt namn är Sara S Andersson. Jag är född och uppväxt i Småland. Jag bär alltid med mig fina minnen därifrån. Men nu bor jag i Kiruna. Med min make Ulf och två busiga, livliga små tjejer.

Jag är inte den mest utåtriktade och expressiva personen. Men jag älskar att skriva. Jag började redan när jag var liten och skrivandet har hjälp mig mycket i svåra stunder.

Inte långt efter att jag och min man flyttade till Kiruna (det var i januari år 2012) väcktes tanken att det skulle vara kul att skriva en barnbok. När jag var ny i Kiruna kändes gruvstaden och landskapet främmande. Kanske till och med lite skrämmande. Men samtidigt fanns där något fascinerande. Människor under jorden. Män och kvinnor i varseldräkter. Sprängningar om nätterna. Stora, tunga maskiner. Och så de där karakteristiska ljuden. Susande gruvfläktar. Backande lastbilar och plogmaskiner. “Biiip biiip biiip biiip”. Det var de här intrycken och den stora kontrasten mellan Kiruna och min småländska hemstad som väckte idén att skriva en barnbok.

Nu, efter drygt fem år som Kirunabo och två barn senare, så känns inte allt så främmande längre. Men fortfarande fascinerande. Så länge jag får mina obligatoriska andningspauser under våren och sommaren så är det en ynnest att få bo i Kiruna och att få uppleva riktig gnistrande vinter. Det nästan horisontella, vackra ljuset inte heller att förringa.

Följ mig på/follow me at:

https://www.facebook.com/saratingletales/